Wat is het beste babyspeelgoed?

Wat het beste babyspeelgoed is, is sterk afhankelijk van de leeftijd van het kind. In de eerste twee levensjaren leert en ontwikkelt het kind ontzettend veel. Spelenderwijs krijgen ze bijvoorbeeld indrukken van oorzaak en gevolg of zwaartekracht. Daarom is het belangrijk om het speelgoed aan te laten sluiten op de ontwikkeling van het kind. In deze blog zetten we uiteen welk speelgoed past bij welke leeftijd.

Welk speelgoed past bij welke leeftijd?

0-3 maanden

Als je kindje net geboren is, zal hij (of zij) nog niet echt spelen. Eerst moet hij nog wennen aan alle indrukken en prikkels. Het is in de eerste maand genoeg om jouw gezicht te bekijken en huid-op-huid contact te hebben. Een baby van één maand herkent je aan je geur, stem en warmte. Het zicht van je baby is nog wazig, duidelijke vormen en scherpe contrasten kan hij nog maar net zien. Kleuren zien baby’s pas na ongeveer drie maanden, als de kegeltjes gerijpt zijn. Babyspeelgoed waar je kindje lekker naar kan kijken is op deze leeftijd vermakelijk en interessant, bijvoorbeeld deze baby mobile. In de eerste drie maanden is je baby veel bezig met het trainen van spieren. Dit klinkt misschien gek, maar het is hetzelfde als spelen. Een baby gym is dan perfect.

4-6 maanden

Je kindje leert om langer zijn nek en rug recht te houden en kan nu dingen vastpakken. Spelen wordt daardoor steeds leuker. Spelletjes waarbij hij met een beetje hulp rechtop kan zitten zijn erg amusant. Na ongeveer zes maanden leert je kindje om te kruipen. Een speelkleed met vrolijke kleurtjes om overheen te kruipen is dan heel vermakelijk. Ook vond hij harde geluiden eerst eng, maar nu razend interessant. Een rammelaar is dan het ideale babyspeeltje!

7-12 maanden

Sommige kindjes proberen al te staan, anderen kunnen net zitten; de ontwikkeling begint nu meer uiteen te lopen van kind tot kind. Ook heeft de een al tanden en de ander nog helemaal niet. Je zult merken dat je baby erg druk is met nadoen en napraten. Dingen bewegen zoals in deze kralenspiraal is erg interessant. Hiermee leer je je kindje kleuren herkennen en te tellen. De handelingen kan je beschrijven zodat je baby een idee krijg van richtingen zoals ‘omhoog’ en ‘omlaag’. Ook is dingen uit elkaar halen en in- en uitpakken van speeltjes nu heel leuk, bijvoorbeeld met deze stapelset. Als ze bijna een jaar oud zijn, laat je kindje dan spelen met dingen die verschillende geluiden maken zoals deze xylofoon. Het maken van muziek is erg goed voor de ontwikkeling van het creatieve vermogen van je kindje.

13-24 maanden

Voor kinderen van deze leeftijd is van alles plezierig om te ontdekken. Er zijn heel veel verschillende soorten babyspeelgoed. Denk eraan: spelen is leren. Tijdens het spelen laat je hem eerst bepalen wat er gebeurt en daarna introduceer je een nieuwe manier van het spelletje. Zo leert je kindje samenspelen. Samen torens bouwen (en weer afbreken) of speelgoed waarop je kunt rijden, zoals loopfietsen zijn ook leuk. Op deze leeftijd is water heel interessant. Verschillende speeltjes veranderen het bad in een oceaan van avontuur!

Uiteraard zijn dit grove richtlijnen van wat baby’s ongeveer fijn en plezierig vinden. Het verschilt sterk per kind wat hij of zij leuk en interessant vindt. De een kan al lopen als hij negen maanden is en de ander pas na anderhalf jaar. Het belangrijkste is natuurlijk dat je kindje plezier heeft tijdens het spelen!